Prevenció - nem lehet elég korán kezdeni

Sokat halljuk a prevenció kifejezést az egészségmegőrzéssel kapcsolatosan. De vajon teszünk érte eleget? Vagy tudomásul véve a fontosságát mégis akkor lépünk a tettek mezejére, amikor már a test jelez? Ebben, mint ahogy sok minden másban sem vagyunk egyformák.

Tapasztalataim szerint egyre nagyobb azoknak a köre, aki tudatosabban élnek és tájékozottak abban, hogy miként lehet komolyabb egészségügyi problémákat megelőzni.

A prevenció jó ha már gyermekkorban elkezdődik. Fontos mindig az adott életkornak megfelelően átadni azokat az információkat, amelyek segítenek abban, hogy minél egészségesebben tudjon felnőni egy kisgyermek és a megszerzett tudásával egész élete során meg tudja azt őrizni.

A visszajelzések szerint, akik már részt vettek egy Kriston Intim Torna tanfolyamon, azok sokkal bátrabban kommunikálnak és a családjukban és a környezetükben egy testtudatosabb szemléletet terjesztenek. Sokan számolnak be arról, hogy a gyermekükkel sokkal nyitottabban tudnak intim dolgokról beszélgetni, mint ahogy az eddig sikerül. Nyilvánvalóan mindnyájan hozunk otthonról egy mintát, amit követünk mindaddig, amíg el nem döntjük azt, hogy mi másképpen szeretnénk az intimitásról kommunikálni.

Érdemes már kisgyermekkorban az intim szokásokról beszélni. Helyes széklet- és vizeletürítés, testtartás, stb.. elsajátításával sok egészségügyi probléma megelőzhető lenne. A test szükségleteinek tiszteletben tartását is el kell kezdeni már jó időben tanítani, aminek az egyik formája lehet a példamutatás. Gyakori, hogy a kisgyermekkorban kialakult szégyenérzet és bűntudat nehezíti meg a felnőtt életet. Ezen a téren is nagy felelőssége van a szülőknek. 

Nagyon időben kell a kislányokkal beszélgetni a menstruációról és annak pozitív szerepéről az életünkben. Egyre korábban bekövetkezik a pillanat, amikor eljön az első menstruáció ideje. Nagyon fontos, hogy ne traumaként éljék meg és ne legyen a hozzá fűződő viszonyuk negatív, mert abban az esetben nagy eséllyel gondjuk is lesz vele a későbbiekben. Itt sem elhanyagolható az anyukák példamutatása és őszinte, nyílt kommunikációja.

A szexuális felvilágosítást sem lehet elég időben kezdeni. Látva hol tartunk és milyen irányba halad ez az életünket végig kísérő nagyon fontos intim tevékenység. Egyformán fontos mindkét szülő aktív részvétele ebben a támogatásban. Merni kell beszélni róla, ezzel segítve a fiatalok útkeresését ezen a téren. Ne az internetről tájékozódjanak, mert látjuk az hova vezet.

A testi folyamatok, szervi működések és a hormonális rendszer ismerete nélkül nagyon nehéz időben felfedezni egy-egy betegség kialakulásának a kezdetét. Nem elegek azok a biológiai ismeretek, amelyeket az iskolában hallanak. Mert sajnos nem esik szó olyan témákról, mint az inkontinencia, szervi süllyedések, aranyér, szexuális zavarok, ciklus- és menstruációs problémák, PCO, endometriózis, mióma, foganási nehézségek, korai magömlés, libidó, orgazmus, stb…

Mindezekről sok szó esik a Kriston Intim Torna tanfolyamokon. Egyrészt segítséget nyújtva a jelenlévők egészségügyi gondjainak a megszűntetésére, másrészt támogatva azt az intim kommunikációt, amellyel a gyermekek felé lehet fordulni. 

Fontos lenne még azelőtt elsajátítani a Kriston-módszer ismeretanyagát, még mielőtt a tünetek jelentkeznének! Sok orvosi beavatkozást és gyógyszer szedést meg lehetne előzni és ezzel együtt sok aggodalom és félelem kimaradna az életünkből. Ezzel együtt több örömnek tudnánk helyet biztosítani.

Szeretettel várom mindazokat, akik a preventív személetüket tovább szeretnék adni utódaiknak!