A menopauza, mint egy új lehetőségeket, örömöket nyújtó életszakasz…

Tudsz rá így gondolni? Hogyan élheted meg egészségesebben testileg és lelkileg?

Gyakran lehet tapasztalni amikor beköszönt egy nő életébe a menopauza ideje, hogy leírják már magukat, mint nők és legfeljebb a családi szerepköreikre és a nagymamaságra helyezik csak a fókuszt. De szerencsére egyre többen vannak olyanok is, akik pont ebben az időszakukban találnak önmagukra, élik meg mind azt, amire nem volt lehetőségük fiatalabb korukban és élnek azokkal a lehetőséggel, amelyet az élet felkínál nekik. De szerencsére egyre több fiatalos, energikus és pozitív kisugárzású 50-es és 60-as is él már köztünk, akik elfogadva az életkorukat sugároznak és új dolgokat teremtenek.

Nagyon nem mindegy, hogyan vélekedünk erről a korszakunkról és miképpen éljük meg testileg és lelkileg. Sokat tudunk tenni a testi és lelki egészségünkért mozgással, tudatos táplálkozással, életvitellel és pozitív életszemlélettel is. Egyre több menopauzában élő nő sportol, jár táncolni és túrázni. De ez még nem elég ahhoz, hogy ne kelljen 60 év felett inkontinencia betéttel élni. Sajnos még mindig lehet találkozni azzal a szemlélettel, hogy „végül is a nagymamám is küzdött már ebben a korában vizelet visszatartási gondokkal”. Ennek egyáltalán nem kellene így lennie, hiszen a stressz inkontinencia izomgyengülésből adódik. Már pedig, ha egy nő 50-60-70 évig nem edzette a gáti izmait, akkor mitől is lenne erős? Mitől is tudnának megfelelően működni a záróizmok?

Csak azok számíthatnak arra, hogy mindezeket „megússzák”, akik tesznek is érte. Gyakran hivatkoznak arra, hogy nincsenek még tüneteik ötvenegy
néhány éves korukra. De azt viszont nem árt tudni, hogy a süllyedéses folyamatok ( méh, hólyag, végbél) már jóval hamarabb elkezdődnek, mint ahogy azoknak jeleik lennének. Nem érdemes a tüneteket megvárni!!!

Tudom, nehezebb egy olyan korosztálynak elindulni egy intimtorna tanfolyamra, akik abban a korban nevelkedtek, amikor beszélni sem nagyon lehetett intimitásról és szexualitásról, de még is bátorítani szeretnék mindenkit. Az ebből a korosztályból érkező résztvevők visszajelzéseiből tudom, hogy más minőségben élik azóta a napjaikat és akik rendszeresen végzik a tornát, tünetmentesen élnek. Másképpen viszonyulnak az életkorukhoz, női szerepeikhez, testükhöz és a szexualitáshoz is.

Van egy nagyon fontos feladatunk ebben az életkorban. Példát mutatva, pozitív személettel támogatni a nálunknál fiatalabbakat, hogy ne féljenek az életüknek ettől a korszakától, mert rengeteg szépséget és lehetőséget kínál annak, aki elfogadóan és kellő nyitottsággal éli azt meg.

Ha úgy érzed, hogy más minőségben szeretnéd élni ezt a korszakodat, akkor indulj el és tégy azért, hogy az meg is valósulhasson! Garantáltan észre fogja venni a környezeted is és követni fog!

Szólj hozzá!